Ψυχολογοι: Εκπαιδευση στη Διεκδικητικη Συμπεριφορα

Στοιχεία για την Παρέμβαση Διεκδικητικης Συμπεριφορας

  • Βασισμένη σε κλινικά ερευνητικά πρωτόκολλα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ)
  • Σύντομης διάρκειας*
  • 50λεπτες συνεδρίες
  • Τιμή ατομικής συνεδρίας: 50€

Τι είναι και τι μπορεί να προσφέρειΜε τον όρο Διεκδικητική Συμπεριφορά αναφερόμαστε σε εκείνη την κατηγορία συμπεριφορών που τείνουν να αποτελούν έκφραση των αυθεντικών προθέσεων του ατόμου χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα των άλλων. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, λιγότερο θυμό και θλίψη καθώς οι προσωπικές κοινωνικές και επαγγελματικές του σχέσεις φαίνεται να είναι ξεκάθαρες και περισσότερο ειλικρινείς.
Το διεκδικητικό άτομο: είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει κλειστές διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι ικανό να προστατέψει τον εαυτό του από την εκμετάλλευση των άλλων. Είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις και να κάνει επιλογές που αφορούν τη ζωή του. Μπορεί να αναγνωρίσει και να αναζητήσει βοήθεια για τις ανάγκες του, και να εκφράσει λεκτικά και μη λεκτικά ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών. Αυτό το κάνει χωρίς να αισθάνεται ιδιαίτερο άγχος ή ενοχή και χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των άλλων.
Το μη διεκδικητικό (παθητικό) άτομο: επειδή αισθάνεται μεγάλο άγχος και ενοχές ή επειδή δεν έχει τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, τείνει να «μαζεύει» τα συναισθήματα του, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Συνήθως δεν μπορεί να ζητήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων του και γίνεται συχνά το «θύμα» των άλλων επειδή δεν μπορεί να τους αρνηθεί τα δικά τους αιτήματα. Κρατά πολύ συχνά απολογητική στάση, ενώ πολλές φορές ζητά συγνώμη ακόμη κι όταν δεν το εννοεί πραγματικά ή ακόμα κι όταν δεν έχει σφάλει στ’ αλήθεια. Έχει την τάση να αισθάνεται μελαγχολικό, κρίνει τον εαυτό του με άσχημο τρόπο και πιστεύει ότι βρίσκεται στο έλεος των άλλων.
Το επιθετικό άτομο: συνήθως ικανοποιεί τα αιτήματα του, αλλά συχνά σε βάρος της αξιοπρέπειας άλλων ανθρώπων, θυμώνει εύκολα και μπορεί να γίνει βίαιο. Προσπαθεί να ντροπιάσει ή να μειώσει τους άλλους χρησιμοποιώντας διαφορές προσβλητικές εκφράσεις και χαρακτηρίζοντας τους με διάφορα «κοσμητικά επίθετα», θέλει να κυριαρχεί στις συζητήσεις, χωρίς να αφήνει τους άλλους να μιλούν, και συνεχίζει να επιτίθεται και να ασκεί κριτική ακόμα και μετά την υποχώρηση των συνομιλητών του.
Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους πραγματοποιείται με μη λεκτικό τρόπο.
Οι ψυχολόγοι βασίζουν την έρευνα και την πρακτική τους σε ένα οργανωμένο σύνολο καθιερωμένων και έγκυρων ειδικών επιστημονικών γνώσεων.Το αντικείμενο της επιστήμης αυτής είναι το σύνολο των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ του ψυχισμού και των τρόπων συμπεριφοράς τόσο των ατόμων όσο και των ομάδων.
Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσαρμόζεται πάντοτε στις ανάγκες του θεραπευομένου.

Σχολιάστε