Ψυχολογοι: Διακοπη Καπνισματος

Στοιχεία για την Παρέμβαση Διακοπής Καπνίσματος

  • Βασισμένη σε κλινικά ερευνητικά πρωτόκολλα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ)
  • Σύντομης διάρκειας*
  • 50λεπτες συνεδρίες
  • Τιμή ατομικής συνεδρίας: 50€

Τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει
Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρία στοιχεία: συμπεριφοριστικές τεχνικές αυτοελέγχου (αυτοπαρατήρηση με την τήρηση ημερολογίου, αυτοενίσχυση και αυτοτιμωρία με το σχεδιασμό ενός συστήματος αμοιβών, για την επίτευξη τόσο των επιμέρους όσο και του τελικού στόχου), γνωσιακές θεραπευτικές τεχνικές (τροποποίηση των μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων που διατηρούν την καπνιστική συμπεριφορά, αναδόμηση, άσκηση στη φαντασία και in vivo, καθώς και ασκήσεις χαλάρωσης), και μία συνοδευτική φαρμακοθεραπεία με τη χρήση εμπλάστρου νικοτίνης. Σημαντική είναι η μέριμνα που λαμβάνεται στις δύο τελευταίες συνεδρίες για την πρόληψη και τη διαχείριση πιθανών υποτροπών, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στους 6 πρώτους μήνες από τη στιγμή που το άτομο σταματήσει το κάπνισμα. Το πρόγραμμα απευθύνεται στην πλειοψηφία των καπνιστών, καθώς η μέθοδος που ακολουθείται είναι εφικτή και εφαρμόσιμη, απαιτεί σχετικά λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί, και το κόστος δε είναι χαμηλότερο της φαρμακολογικής θεραπείας και όπως προαναφέρθηκε αποτελεσματικό. Το ομαδικό πρόγραμμα στηρίζεται σε βασικές αρχές και τεχνικές του γνωσιακού συμπεριφοριστικού μοντέλου, ιδιαίτερα δε, στη λογικοσυναισθηματική θεωρία του Α. Ellis. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι σκέψεις και οι προσδοκίες του ατόμου, που πυροδοτούνται από ένα συγκεκριμένο γεγονός, καθορίζουν τελικά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο θα αντιδράσει στο γεγονός αυτό. Καπνιστές με ισχυρό κίνητρο και θέληση για αλλαγή έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιτύχουν το σκοπό τους.
Οι ψυχολόγοι βασίζουν την έρευνα και την πρακτική τους σε ένα οργανωμένο σύνολο καθιερωμένων και έγκυρων ειδικών επιστημονικών γνώσεων.Το αντικείμενο της επιστήμης αυτής είναι το σύνολο των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ του ψυχισμού και των τρόπων συμπεριφοράς τόσο των ατόμων όσο και των ομάδων.
Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσαρμόζεται πάντοτε στις ανάγκες του θεραπευομένου.

Σχολιάστε