Κατάθλιψη : Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχολόγου – Βραχεία θεραπεία

Στοιχεία για τη θεραπεία Κατάθλιψης

  • Βασισμένη σε κλινικά ερευνητικά πρωτόκολλα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ)
  • Σύντομης διάρκειας
  • 50λεπτες συνεδρίες
  • Τιμή συνεδρίας: 50€

Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο πρέπει να πληροί πέντε βασικές απαιτήσεις. Πρέπει να υπάρχει 1) μια ποιότητα καταθλιπτικής διάθεσης (ή απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης) που (2) υπήρχε για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, (3) συνοδεύεται από έναν απαιτούμενο αριθμό συμπτωμάτων, (4) οδήγησε σε δυσφορία ή αναπηρία και (5) δεν παραβιάζει καμία από τις αναφερόμενες εξαιρέσεις.
Ποιότητα της διάθεσης. Η κατάθλιψη βιώνεται συνήθως ως διάθεση χαμηλότερη από την κανονική. Οι ασθενείς μπορούν να την περιγράψουν σαν να αισθάνεσαι «δυσαρεστημένος», «απογοητευμένος», «μπερδεμένος», «πεσμένος» ή πολλούς άλλους όρους εκφράζοντας τη θλίψη.

Διάφορα ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν την αναγνώριση της κατάθλιψης:

• Δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να αναγνωρίσουν ή να περιγράψουν με ακρίβεια πώς αισθάνονται.

• Μπορεί τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς να έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τα σημάδια ως συμπτωματα της κατάθλιψης, καθώς μπορεί να προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον.

• Τα παρουσιαζόμενα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από ασθενή σε ασθενή. Ένας ασθενής μπορεί να επιβραδύνεται και να κλαίει, ενώ ένας άλλος θα χαμογελάσει και να αρνείται ότι κάτι πάει στραβά. Κάποιοι κοιμούνται και τρώνε πάρα πολύ, ενώ άλλοι παραπονιούνται για αϋπνία και ανορεξία.

• Μερικοί ασθενείς δεν αισθάνονται πραγματικά κατάθλιψη. Αντιθέτως, βιώνουν την κατάθλιψη ως απώλεια ευχαρίστησης ή μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνήθεις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

• Το κρίσιμο στη διάγνωση είναι ότι το επεισόδιο πρέπει να αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή από το συνηθισμένο επίπεδο λειτουργίας του ασθενούς. Εάν ο ασθενής δεν το παρατηρήσει (μερικοί είναι πάρα πολύ άρρωστοι για να το προσέξουν ή πολύ απαθείς για να νοιαστούν), η οικογένεια ή οι φίλοι μπορεί να το αναφέρουν ότι υπήρξε μια τέτοια αλλαγή.

Κατάθλιψη – Διάρκεια

Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται άσχημα τις περισσότερες μέρες, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Αυτή η απαίτηση περιλαμβάνεται για να διασφαλιστεί ότι τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια είναι διαφορετικά από τα παροδικές πτώσεις της διάθεσης που αισθανόμαστε οι περισσότεροι από εμάς μερικές φορές.

Κατάθλιψη – Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων που μόλις αναφέρθηκαν, ο ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα. Αυτά τα πέντε πρέπει να περιλαμβάνουν είτε καταθλιπτική διάθεση είτε απώλεια ευχαρίστησης, και τα συμπτώματα πρέπει γενικά να υποδεικνύουν ότι το άτομο αισθάνεται περισσότερο πεσμένο από πριν. Η καταθλιπτική διάθεση είναι αυτονόητη. Η απώλεια της ευχαρίστησης είναι σχεδόν καθολική μεταξύ καταθλιπτικών ασθενών. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μετρηθούν είτε εάν ο ασθενής αναφέρει τους ή εάν άλλοι παρατηρούν ότι συμβαίνουν. Πολλοί ασθενείς χάνουν όρεξη και βάρος. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αναφέρουν προβλήματα με τον ύπνο. Συνήθως, ξυπνούν νωρίς το πρωί, πολύ πριν έρθει η ώρα να εμφανιστεί. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς τρώνε και κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς πληρούν τις προϋποθέσεις για τον προσδιοριστή άτυπων χαρακτηριστικών

Κατάθλιψη – Επιδημιολογία


Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στη χώρα μας.

κατάθλιψη ψυχολόγοι Πειραιά

Η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση που είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα συναισθήματα της θλίψης, κατήφειας, απόγνωσης, ή ευερεθιστότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λυπημένοι ή μελαγχολικοί περιστασιακά, αλλά όταν αυτά τα συναισθήματα παραμένουν ή επιδεινωθούν και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εργασία ή τις προσωπικές σχέσεις, τότε υποψιαζόμαστε τη κατάθλιψη. Μαθαίνοντας πώς ν’ αναγνωρίζετε την κατάθλιψη στα πρώτα στάδια της είναι σημαντικό.

“Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών  για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσαρμόζεται πάντοτε στις ανάγκες του θεραπευομένου.”

– Ψυχολογικό Γραφείο

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που έχουν κάνει θεραπεία για την κατάθλιψη στο παρελθόν, δεν συνειδητοποιούν πολλές φορές ότι έχουν κατάθλιψη (ή ότι ολισθαίνουν πίσω στην κατάθλιψη) μέχρι η κατάθλιψή τους να γίνει σοβαρή. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε την κατάθλιψη στ’ αρχικά της στάδια, είναι συχνά πολύ πιο εύκολο να τη διαχειριστείτε. Πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως κεφαλαλγία, οσφυαλγία, ή προβλήματα στο στομάχι, είναι οργανικά και μπορεί να έρθουν σταδιακά, έτσι είναι συχνά δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι η κατάθλιψη εξελίσσεται. Ένας καλός τρόπος για να μάθετε είναι να εξετάσετε τα συμπτώματα.

Σχολιάστε